“Pappa, ik vind jou niet meer zo leuk”, had zijn zoon tegen hem gezegd. Daarom kwam hij bij me. De woorden van zijn zoon hadden hem geraakt. Hij wilde niet niet-leuk gevonden worden. En hij wilde zeker niet zo’n vader zijn.

Zijn favoriete uitdrukking was “Fuck it!” Dat zei hij op alles. Op alle dingen die hij irritant, pijnlijk of saai vond, zei hij die twee woorden. “Fuck it!” Dit werkte heel goed. Op die manier had hij nog maar weinig last van irritaties, boosheid, verdriet of angst. “Fuck it!”

“Weg ermee!” “Ik wil het niet!” “Laat me met rust!” waren andere uitdrukkingen die voor hem synoniem waren aan de betekenis van “Fuck it!”

Hij had een grote muur om zich heen gebouwd en liet eigenlijk niemand binnen. Zelfs zijn lieve zoon niet meer. Hij duwde iedereen van zich af. Wanneer mensen aangaven dat ze zijn reactie niet leuk, bot of onaardig vonden, was zijn standaard antwoord: “Fuck it!”

Maar nu het zijn zoon was…. raakte hij in paniek! Hij had zelf een vader gehad die niet lief voor hem was. Bij de geboorte van zijn zoon had hij gezworen dat hij het anders zou doen, dat hij een andere vader zou zijn dan zijn eigen.

In het begin van de therapie liep hij vaak gewoon weg wanneer ik te dichtbij kwam. Dan ging hij woest buiten een sigaret roken. Maar hij kwam altijd weer terug. Later in de therapie is hij ‘gebroken’, zoals hij dit zelf noemde. Toen moest hij huilen en kwam ‘alle shit eruit’. Er brak een moeilijke periode voor hem aan. Vanaf dat moment ging hij voelen wat hem was overkomen, hoeveel pijn hij had geleden in zijn leven en hoeveel teleurstellingen hij had doorstaan.

Door de therapie begon hij meer en meer een beetje ‘mens’ te worden. Iemand met gevoel, die geraakt kon worden. Hij zei nog wel eens “fuck it”, maar veel minder vaak. Wanneer zijn zoon ging slapen, nam hij de dag met hem door. Dit deed hij door hem te vragen naar 5 dingen die zijn zoon niet fijn had gevonden die dag en 5 dingen die hij wel fijn vond. Daarna vertelde hij ook zijn 10 dingen. Dit bracht hen heel dicht naar elkaar. Dat wat hij zo graag wilde.