Voor wie is relatie-therapie?

Voor wie is relatie-therapie? 2018-05-29T12:30:26+00:00

Voor wie is relatie-therapie?

Deze test is niet bedoeld als een diagnosemethode, maar is te gebruiken als leidraad bij het nagaan of jij/jullie op dit moment lijdt(en) aan een pijnlijke relatie of dat jij geneigd bent relaties aan te gaan waarin dit patroon van toepassing is. Probeer de vragen in een vertrouwde omgeving en naar eerlijkheid in te vullen.
 1. Cijfer je jezelf regelmatig weg in je relatie(s)?
 2. Investeer je onevenredig veel in je relatie(s)?
 3. Ervaar je meer pijn dan geluk in je relatie(s)?
 4. Vind je een partner die niet helemaal bereikbaar is interessant en spannend?
 5. Praat je met vriend(inn)en meer over zijn/haar problemen en gedachten?
 6. Schrijf je zijn/haar onsympathieke gedrag toe aan zijn/haar problematische jeugd of probeer je het op een andere manier goed te praten?
 7. Probeer je hem/haar te veranderen of te therapeutiseren?
 8. Onderstreep je passages in zelfhulpboeken waarvan je denkt dat ze hem/haar zouden kunnen helpen?
 9. Neem je zijn/haar onsympathieke gedrag voor lief in de hoop dat, als je maar aantrekkelijk en liefdevol genoeg bent, hij/zij wel zal veranderen?
 10. Brengt je relatie je emotionele welzijn in gevaar?
 11. Brengt je relatie je fysieke welzijn in gevaar?
 12. Heb je een relatie met iemand die kampt met verslaving(en)?

Bij overwegingen om de relatie te beëindigen:

13.  Weet je dat je relatie niet goed voor je is, maar kun je er toch geen einde aan maken?
14.  Geef je jezelf redenen om in de relatie(s) te blijven die niet opwegen tegen de nadelige aspecten van de relatie(s)?
15.  Voel je je onrustig en angstig als je denkt aan het beëindigen van de relatie(s), wat je nog meer gehecht aan de relatie(s) maakt?
16.  Wanneer je stappen neemt om de relatie te beëindigen, lijd je dan aan onthoudingsverschijnselen en verdwijnen deze wanneer     je de relatie hervat?
17.  Vind je de personen die wel volledig beschikbaar zijn over het algemeen saai en niet aantrekkelijk genoeg?

Als je/jullie de meeste vragen met ja hebt/hebben beantwoord, bevind(en) je/jullie je waarschijnlijk in het patroon van een pijnlijke relatie en is je eigenwaarde aangetast. Het is raadzaam om hulp te zoeken, als je/jullie dit patroon wilt/willen doorbreken en je uiteindelijk tot een gezondere relaties wilt overgaan.

Patronen doorbreken

Hoe doorbreek je het patroon van destructieve liefdesrelaties? Dit kan zowel individueel als gezamenlijk. Mijn voorkeur gaat uit jullie gezamenlijk. Maar soms is dit (nog) niet mogelijk. 

Individueel:

Verschillende methodes kunnen worden ingezet. Door bewustmakende gesprekken ontstaat inzicht, vervolgens is het werken met de persoonlijkheidsdelen (voice dialogue) die de patronen in stand houden belangrijk. Daarnaast zijn inner child therapy, haptotherapie, heartfulness en mindfulness helend voor het verwerken van emotionele ladingen uit de jeugd en traumatische gebeurtenissen.

Door middel van ACT kunnen zelfafwijzende overtuigingen veranderd worden in positieve overtuigingen.

Renate Kuiper gebruikt in haar praktijk deze werkvormen, afgestemd op de persoonlijke situatie en problematiek van de cliënt.

Het belangrijkste is om (opnieuw) van jezelf te gaan houden en op een respectvolle manier met de gevoelens van jezelf en anderen te leren omgaan. We gaan op zoek naar wie jij echt bent, we zullen werken aan het versterken van jouw eigenwaarde en je gaat leren hoe je je kunt richten op jouw eigen leven en herstel. Het is niet de bedoeling dat je uit de relatie bent of moet gaan. Daarnaast zullen we patronen in de relatie onderzoeken en waar nodig ombuigen. Jij zult leren je minder op je partner te focussen en meer te richten op je eigen herstel en op je eigen leven.

Gezamenlijk traject: kijk onder ‘Relatie-therapie’